Zührevi Hastalıklar

Zührevi hastalıklar, vücuda cinsel temas ile bulaşan vücut içerisine enfeksiyon oluşturacak mikropların girmesiyle nükseden hastalıkların genel adıdır.  Zührevi hastalıkların içinde frengi, hepatit B, yumuşak şankr, bel soğukluğu, aids, genital siğil gibi hastalıklar yer almaktadır.

Zührevi hastalıkların genel olarak belirtileri içinde erkeklerde sık sık idrara çıkma ve idrar yapma sırasında yanma ve ağrı, penisten gelen idrar sonrası akıntı, penis yüzeyinde ağrılı ülserler ve kasıklarda elle hissedilen sertlikler gösterilebilir. Kadınlarda ise aynı şekilde idrara çıkma sırasında ağrı ve yanma, normalden daha sık bir şekilde idrara çıkma, koyu renkli ve kötü kokulu akıntıların gelmesi belirtilerdendir. Kadın ve erkeklerde ise üreme organlarında siğiller ve uçuğa benzer döküntüler oluşması, üreme organlarında şiddetli ağrı, makat bölgesinde oluşan apseler diğer belirtiler arasındadır.

Zührevi hastalıklar cinsel yollarla,  kan alıp verme işlemiyle ve de uyuşturucu bağımlısı olan kişilerin aynı iğneyi kullanmalarıyla bulaşır. Kişilerin yaşamlarındaki çok eşli cinsellik, cinsel ilişkinin erken yaşta başlaması bu tip hastalıklar ile karşılaşma riskini arttırır. Ayrıca serum ya da damar içine ilaç verilirken kirli iğnelerin kullanılması, kan ve kan ürünleri nakli yapılması, temizliği steril ortamlarda gerçekleşmeyen dövme salonları, manikür ve pedikür yapılan kuaför salonlarında aletlerin yeterince temizlenmemesi bu hastalıkların bulaşma riskini arttırır.

Zührevi hastalıklar tedavi edilmemeleriyle birlikte ciddi hasarlara yol açarlar. Frengi hastalığı tedavi edilmemesi durumunda bir sonraki aşamaya geçerek merkezi sinir sistemine zarar verebilir. Hepatit B hastalığı ise karaciğer ile ilgili sağlık sorunlarına, karaciğer kanserine, siroz hastalığına sebep olabilir. Genital siğil ise kadınlarda rahim kanseri oluşmasına neden olur.

Hastalıkların belirtileri teşhis için çok önemlidir. Doktora başvurmadan önce belirtiler iyice not edilmelidir. Bu hastalıkların tedavilerindeki sorunlar hastalığın geç teşhis edilmesinden kaynaklı olmaktadır. Bu yüzden hastalıktan şüphelenmeniz halinde doktor kontrolünü aksatmamakta fayda vardır. Zührevi hastalıkların belirtileri benzer olabilir. Doktor belirtiler sonrası yaptığı testlerle hastalıkla ilgili kesin  teşhisi koyar. 

Tedavi yöntemleri hastalığa göre farklılık gösterir. Genelde ilaçlı tedavi yöntemlerinden yararlanılır. Antibiyotik, penisilin gibi güçlü ilaçlar tedavi sırasında kullanılır. Hepatit B hastalığı için aşılanma yöntemi koruyucu bir yöntemdir. Genital siğil hastalığı içinse küçük cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Siğili kimyasallarla eritme, dondurma, lazer, yakma ve kesip çıkarma gibi yöntemlerle yok etme cerrahi yöntemlerden en sık tercih edilenleridir. Aids hastalığının ise tedavisi yoktur. Sadece antiviral ilaçlarla kişinin hayatı uzatılmaya çalışılır.

Zührevi hastalıkların tedavisi sonrası tek eşliliği tercih etmek hastalığa tekrar yakalanma riskini en aza indirir. Aynı zamanda cinsel temaslar sırasında korunmak, zührevi hastalıklara yakalanma riskini de azaltır.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm.Dr.Gülden KÖKÜMER
(Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Deri ve Zührevi Hastalıklar

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!